Promit


 promit

Meteahna de a privi în urmă e o boală de care nu scapi nici dacă te speli cu apă vie, nici dacă mănânci untură de bursuc. Nu-ţi face iluzii. Oricum tot ce ai făcut până acum n-are nicio relevanţă. Nu mă crezi? Citeşte horoscopul seminţelor. Nu vei găsi nicio zodie care să proslăvească ţuica de muguri. E tot o apă şi-un pământ. Pământ am spus? Ha! Gura-mi păcătoasă adevăr grăi. Din pământ eşti şi în pământ te vei întoarce… Da, dar nu oricum. Una e să te întorci agale, alta în pas vioi. Ptiu, nu ştiu ce am azi! De parcă n-ar veni Crăciunul, ci ăştia cu recensământul, să-mi numere gobăile, că ouăle le-au numărat la alţii, mai sus puşi…

Gardul din leaţuri e tot acolo, chiar dacă în locul lui a apărut o lucrătură fină de ţepuşe metalice, acoperite cu plexiglas fumuriu. Ah, dacă aţi şti de câte ori l-am sărit agăţându-mi pantalonii şi câte mingi am spart în balamalele lui, plângând precum Avraam în faţa rugului… Recunosc, la mine a fost mai puţină metafizică, dar cine-mi putea astupa urechile cât timp în ele susurau ecourile propriilor rătăciri, precum izvoarele Amazonului?

Când eşti copil şi priveşti lumea printr-un gard din leaţuri perspectiva viitorului e profundă precum tăcerea de pe străzile din Prîpeat, are aromă de migdale şi poartă în spinare un sac cu jucării; şi atunci, cum să nu sari de pe un picior pe altul, cu nasul lipit de gard, cum să nu uiţi codul PIN şi cum să-ţi poţi ierta vina de a îmbătrâni privindu-ţi copiii, plângându-ţi morţii, schimbându-ţi dioptriile  şi tânjind după poeziile lui Coşbuc, când ştiai foarte bine că atunci când ai promis să nu mori niciodată, era doar pentru că-l aşteptai pe Moş Crăciun?

 decembrie, 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: