Blestemul lui Rasputin


”De la Nistru pân` la Tisa…” N-o mai lungesc, mi-e destul de amară inima, ce rost are să pun paie pe foc, dar adevărul e că de la Nistru pân` la Rio del Plata, toți românii plânsu-mi-s-au. Unii de fericire, mă rog, fiți indulgenți cu mine și acceptați-mi euforia, alții de supărare. Și aici mă opresc cu doleanțele. Și nu că n-aș avea io darul exagerării, dar sunt sigur că undeva, în umbra nopții ce se așterne peste Coimbra, niște copii varsă o lacrimă. Și bine fac. Altfel le-ar crăpa și lor inimile și zău că n-are rost.

Bun. Azi zi plină de rugby. Mai plină decât de obicei. Pe de o parte, echipa mare avea să dea piept cu uraganul din America latină la Verona, pe de altă parte, selecționata U20 avea să se lupte cu Marele Urs din Est. Dacă mă întrebați pe mine, mi-ar fi plăcut să-i văd îngenuchiați pe conaționalii lui El Matador – Edinson Cavani – și cu urechile tăiate de sabia încovoiată a dacilor, ceea ce, culmea, s-a și întâmplat, și aici dau o bilă alba destinului, iar pe tovarășii lui Rasputin să-i văd trași în țepile Vlazilor conduși de pe margine de Marius Tincu, în campionatul European U20 de la Coimbra, Portugalia. Acum, nu că sunt eu nasol ori că nu știu a pierde sau a recunoaște meritele celui mai bun, dar o bilă gri spre neagră tot o să dau. Și tot destinului.

 N-o să insist asupra meciului transmis azi pe TVR1 și terminat cu victoria meritată a stejarilor cu 29-14 în fața Uruguayului, ci o să-mi îndrept ochii și inima spre îndepărtata Portugalie, unde juniorii noștri m-au adus în pragul infarctului. Stați liniștiți, n-am crăpat. Dar simt de aici, de la mii de kilometri depărtare, cum le fierbe sângele și cum le scrâșnesc dinții după înfrângerea suferită în fața rușilor. Mă lăsați să înjur? Că nu mai pot…  *^$#^&&*^)(&%^^&#@& mamii ei și bă.. $##%^@@*^(&*)(* de noroc, care n-am avut noroc. Mulțumesc!

Bun, să ne calmăm, zic. Și să stabilim un lucru pentru cârcotași. Nu fac analize. Nu că n-aș putea, ci pentru că nu despre asta e vorba. Deci, meci cu Rusia în sferturile de finală. Am început prost. Cel puțin pe hârtie, pentru că rușii marcaseră primele 3 puncte în min. 3. Numai că ”ma boy”, și vă rog insistent să-mi acceptați licența poetică, nu prea iubește limba rusă și nici nu gustă glumele proaste, și le explică celor care l-au dat pe Tolstoi că Mihai Eminescu, dacă prin absurd ar fi jucat rugby, ar fi marcat atât din drop, cât și din lovituri de pedeapsă fără nicio ratare. V-ați prins despre cine vorbesc? Exact! Alin Conache. Sper că ți-e glezna întreagă, Aline, am văzut cum strângeai din dinți…

Așadar, conducem Rusia la pauză cu 19-13. Numai că… Of, fir-ar mama ei de viață azi și mâine iară, na, că iar am vorbit urât, bă, toată viața noastră de când o trăim în Curbura Arcului Carpați, am dus în cârcă mai mult sau mai puțin voit spectrul stacojiu al marelui imperiu țarist de dincolo de Prut. Mă rog, știți despre ce e vorba și până la urmă istoria e istorie, sportul e sport, dar hai să vă spună tăticu` ceva: bă, ăștia și în sport sunt dați dracului.

Și uite așa, repriza a doua se echilibrează. Și ca să fiu corect până la capăt, rușii ne domină teritorial, pun presiune pe apărarea noastră și reușesc să puncteze, făcând ca scorul înregistrat la finalul timpului regulamentar de 80 de minute să fie 26-26. Știu, am văzut cum am stat la 3 metri de buturile lor în ultimele minute, știu, am văzut că finalul ne-a aparținut, dar asta nu diminuează cu nimic meritul adversarilor.

Prelungirile ne-au găsit în teritoriul lor, corect, sună nașpa, unde naiba ați văzut ruși care să cedeze teren, dar cu toate că internetul lusitan pica mai des decât pică ploaia în marea Britanie, am apucat să văd că-i dominam. N-a fost să fie. Până la urmă, nu e o tragedie, e doar un meci pierdut, dar știind că puteai să te bați pentru măcar medalia de bronz, parcă îți vine să iei în derâdere pe doamna Fortuna și s-o bănuiești că s-a dat cu comuniștii. Minutul 15 avea să le aducă sportivilor ruși o lovitură de pedeapsă pe care aveau s-o concretizeze. România U20 pierde cu 29-26 în fața Rusiei, dar își continuă aventura, luptând pentru locurile 5-8. Nu știu dacă ne-a blestemat Rasputin chiar pe toți, până la urmă avea și el limite, dar îl văd clar pe lumea de dincolo rozându-și unghiile și chibițând sub blana lui de urs că i-a ieșit și de data asta. Nu-i nimic, bătrâne, ne mai vedem noi…

Felicitări pentru jocul prestat!  Suntem mândri de voi!

Hai, România!

Lotul folosit pentru meciul cu Rusia:

17Alexandru ARNAUTU 
2Sergiu PUESCU 
30Anthony DINU 
4Luigi OSTONI 
5Vladut BURDUJA 
6David TRAUSAN 
7Kemal ALTINOK © 
8Alexander DINU 
9Alin CONACHE 
10Mihai MURESAN 
11Iulian MACOVEI 
12Toma MIRZAC 
13Darin ONT 
14Teodor URSU 
15Ovidiu NEAGU 
16Dragos MIHAI 
1Ionut PIRVU 
3Dumitru SULER 
24Adrian JIPA 
20Bogdan ANTONESCU 
23Sorin PANDICHI 
22Bogdan IACOVACHE 
26Vlad BALAN 
21Corrado STETCO 
18Robert HINCU 
26David FLOREA JILAVEANU 
ROMANIACOACHING STAFF 
Head Coach : Ravzan POPOVICI 

Sursa foto: http://www.rugbyromania.ro

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: